Onderhoud

Een zelfvoorzienend ecosysteem, de naam zegt het zelf, heeft zo goed als geen onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat je optimaal kan genieten van jouw mini-ecosysteem.

Standplaats

De beste locatie wordt bepaald aan de hand van twee factoren namelijk licht en temperatuur:
  • Glas kan zonlicht extra versterken. Planten die achter glas in het volle zonlicht staan, hebben een verhoogde kans om te verbranden en uiteindelijk te sterven. Zorg er daarom voor dat de planten in het terrarium alleen indirect zonlicht krijgen. Een plaats aan een raam naar het noorden gericht is ideaal bijvoorbeeld.
  • Planten in een terrarium gedijen het best als je het terrarium in een warme, maar constante omgeving zet. Zorg dat er zo min mogelijk temperatuurschommelingen zijn. Zet een terrarium dus liever niet in de buurt van de radiator of de verwarming.

Water

Om te voorkomen dat je ecosysteem gaat schimmelen of je planten gaan verdrogen is het aangewezen volgende in acht te nemen.  In elk ecosysteem zit er water dat vaak als condens neerslaat op het glas.  Dit is perfect normaal voor de werking van het natuurlijke proces in de pot. Wanneer de wanden echter permanent bedekt zijn met condensatie, is het ecosysteem te vochtig en kan er schimmel ontstaan (zie verder). Open dan de bokaal en verlucht 24 tot 48 uur. Als je nooit condens ziet en de planten zien er wat belabberd uit dan is het ecosysteem te droog. Voeg dan een kleine hoeveelheid water toe (maximum 50ml), liefst regenwater. 

Oh nee, schimmel!
Geen paniek: open de fles of pot en probeer de schimmel te verwijderen. Bij slechte blaadjes e.d. kan je het blaadje of takje verwijderen indien je er aan kan. Laat het ecosysteem daarna ongeveer 24u openstaan.